“Oι μαχόμενοι Υγειονομικοί με την Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης”

Δεν χρειάζεται  κάποιος να είναι υγειονομικός για να αντιληφθεί ότι ο δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας της  υγείας φθίνει, ότι το ΕΣΥ αποσαθρώνεται και απαξιώνεται  με επιταχυνόμενο ρυθμό, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων υποστελεχώνεται πανελλαδικά και σε τοπικό επίπεδο.

 Ζήσαμε ως γιατροί  τα 3 χρόνια πανδημίας, δουλειά σε εξουθενωτικές συνθήκες, συνεχείς υπερβάσεις που μας ζητούσαν σε εργασιακό και προσωπικό επίπεδο. Ενώ υπήρχε τεράστια έλλειψη σε εξοπλισμό (μάσκες, στολές κλπ), ενώ δόθηκαν λύσεις που έστρεφαν αλλού από τον πραγματικό ένοχο (απομακρύνσεις συναδέλφων λόγω της στάσης τους στο εμβόλιο, “ατομική ευθύνη” πολιτών κλπ), οι μαχόμενοι υγειονομικοί όχι μόνο δεν κατέρρευσαν , αλλά βγήκαν στον δρόμο , διεκδίκησαν, έδωσαν το παράδειγμα για να ακολουθήσουν και τα  υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα. 

                                                                                                                        Η ανταμοιβή μας ήταν κυβερνητικές προτάσεις    για χειροκροτήματα     από τα μπαλκόνια και  ένα ατελείωτο τσουβάλι από κούφιες υποσχέσεις   για μισθολογική αναβάθμιση ή καλύτερο εργασιακό περιβάλλον μόλις τελείωνε η πανδημία. Ακόμη και πριν  από τις βουλευτικές εκλογές  ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι « πρώτη προτεραιότητα θα είναι η αναβάθμιση του ΕΣΥ». Τι  βρήκαμε λοιπόν οι υγειονομικοί μετά το τέλος της πανδημίας ( ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ με τοπικές εξάρσεις);  Βρήκαμε νοσοκομεία που ποτέ δεν αναπλήρωσαν τις απώλειες    σε προσωπικό όλων των κλάδων. Συγκεκριμένα  στο νοσοκομείο Σητείας υπερεφημέρευση στην Παθολογική, απλήρωτες εφημερίες, εντολές αναγκαστικής μετακίνησης-τα περίφημα εντέλλεσθε, ευθύνες που δεν μας αναλογούν ως αγροτικούς , χρωστούμενα ρεπό, άδειες, (σε παλιούς εργαζόμενους μπορεί να φθάνουν σε τριψήφιο αριθμό). Μεταχείριση των υγειονομικών «πήγαινε να καλύψεις όπου υπάρχει τρύπα», χωρίς να προβλέπεται τέλος σε αυτή την κατάσταση.  

Αποτέλεσμα των παραπάνω η σημερινή κατάσταση του νοσοκομείου Σητείας , να μην ξέρεις κυριολεκτικά με ποιόν θα εφημερεύσεις αύριο και τι κάλυψη θα έχεις από ειδικούς.                                                                                   Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου  Σητείας μετά την παλλαϊκή συγκέντρωση του Σητειακού λαού  στις 18/9 μεταφέραμε αυτά  τα προβλήματα στην  ηγεσία του Υπουργείου Υγείας  και το μόνο που πήραμε είναι λίγες θολές υποσχέσεις  για την μη υποβάθμιση του νοσοκομείου Σητείας, προσπάθεια για μετακύλιση ευθυνών στον Δήμο- εν τέλει στην τσέπη του δημότη  ή στο ψάξιμο φιλανθρωπιών –επενδυτών  για να στέκεται το νοσοκομείο και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στα πόδια της.

Εμείς σαν Λαϊκή Συσπείρωση  είμαστε ενάντια σε αυτό τον σχεδιασμό που έρχεται κατευθείαν από  τις οδηγίες της ΕΕ και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια  στο ξήλωμα της δημόσιας δωρεάν υγείας για όλους.  Ας μην ξεχνάμε τους αγώνες που δόθηκαν για να αποτελεί το αγαθό της Υγείας δικαίωμα για όλους.  Ας δούμε που έχουμε φθάσει σήμερα να το πληρώνουμε  μια και δυο και τρεις φορές. Ας δούμε τέλος προς τα που οδεύουμε με την ολοκληρωτική διάλυση των δημοσίων συστημάτων Υγείας και κοινωνικής πρόνοιας που αφορούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι κακοποιημένες γυναίκες , άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένοι, άνθρωποι που υποφέρουν.

Εμείς τα βλέπουμε όλα αυτά και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την μάχη με όλες τις δυνάμεις μας για να βάλουμε εμπόδια, για να σταματήσουμε  αυτή την πολιτική που εξαθλιώνει τις ζωές μας.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε τις πολιτικές θέσεις που προκύπτουν ως προϊόν κοινωνικοπολιτικής ανάλυσης που πατάει γερά στην εξέλιξη της κοινωνίας και όχι ως προϊόν μικροπολιτικών συμφερόντων.  Έχουμε θέσεις σταθερές και επαληθεύσιμες στο πέρασμα του χρόνου, έχουμε την αποφασιστικότητα και τη μαχητικότητα να δράσουμε με βάση αυτές. Με όσα περισσότερα ψηφοδέλτια με το γαρύφαλλο στην κάλπη μας τιμήσει ο Λασιθιώτικος Λαός  τόσο αυξάνονται οι δυνατότητες να πετύχουμε τον σκοπό μας που  βάζει στο επίκεντρο  τις  σύγχρονες ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων.                                                            

Όλοι μαζί από την Ιεράπετρα, την Σητεία, την Νεάπολη , τον Άγιο Νικόλαο.

Αυτό το πλέγμα αλληλεγγύης και δράσης  να διαπεράσει όλο το Λασίθι , την Κρήτη , την Ελλάδα  για να ξαναφτιάξουμε από την αρχή την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την προστασία από φυσικές καταστροφές. 

Μια κοινωνία στο ύψος των αναγκών μας, μια κοινωνία που μας αξίζει.

Κων/νος Μπαμπανάρας  Γιατρός υπηρεσίας υπαίθρου  ΓΝ-ΚΥ Σητείας

Υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος  με την  Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί